Varmepumper blir stadig mer populært i norske boliger. I dag er det faktisk over 1 million nordmenn som har investert i en varmepumpe. Dette er blant annet knyttet til at denne type teknologi er en effektiv og lønnsom måte å varme opp boligen på. Men hva koster egentlig en varmepumpe? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.
Før vi ser nærmere på hva varmepumper koster, er det verdt å vite at det finnes flere ulike varmepumpesystemer. Alle varmepumper har det samme prinsippet, som er å flytte varme fra et sted med en bestemt temperatur til en annet sted med en høyere temperatur. Det som skiller de ulike systemene fra hverandre er at de baserer seg på ulike teknologier. I Norge er det i hovedsak disse tre systemene det selges mest av:
Dette er den vanligste og rimeligste varmepumpen du finner på markedet. En luft-til-luft-varmepumpe utnytter energien i luften ute og varmer opp inneluften. Dette er også den eneste varmepumpen som kan fungere som aircondition. Den består av en utedel og én eller flere innedeler, og er relativt enkel å installere i boligen. Installasjonstiden tar kun 3-4 timer.
En luft-til-vann-varmepumpe henter også energi fra uteluften, men den avgir varme via vann i radiatorer eller gulvvarmeanlegg. Dette systemet vil dekke energibehovet ditt store deler av året, men på de kaldeste vinterdagene kan det være nødvendig å bruke andre varmekilder i tillegg.
Væske-til-vann-varmepumpen kan være et godt alternativ til deg som planlegger å bygge en ny bolig eller som allerede har et vannbårent system. Denne varmepumpen henter energi fra jord, fjell, grunnvann eller sjøvann, som er energikilder som holder en jevnere temperatur enn uteluft. Pumpen dekker behovet for energi til både oppvarming og varmtvann hele året, og gir den høyeste energibesparelsen sammenlignet med andre typer varmepumper.
Det finnes som sagt mange ulike varmepumper, og prisen strekker seg fra 5 000 kr og opp til flere hundre tusen kroner. Prisen varierer først og fremst avhengig av hvilken teknologi varmepumpen baserer seg på. Det er for eksempel store prisforskjeller på luft-til-luft-varmepumper og mer avanserte pumper som utnytter bergvarme. Merkevaren bak produktet er også med på å avgjøre prisen. Nedenfor ser du hva du kan måtte forvente å måtte betale for de ulike varmepumpesystemene. Montering er inkludert i prisene.
Husk at det er ulike oppvarmingsbehov i boliger, så selv om det finnes generelle retningslinjer for hvor mye varmepumpene koster, vil prisen variere ut i fra boligens energibehov, egenskaper og beboere.
Samtidig som det er viktig å vite hva prisen på en varmepumpe er, er det også lurt å vite hvor mye man kan spare ved å investere i varmepumpe. I nesten alle tilfeller vil det være lønnsomt å bruke en varmepumpe. Poenget med varmepumper er nemlig at de lager mer energi enn de bruker. Det vil si at du får mye energi igjen for de pengene du putter inn.
En luft-til-luft-varmepumpe gir ofte en energibesparing på ca. 40%, og i og med at den har en levetid på omtrent 15 år, vil du kunne spare ganske mye penger. Kjøper du for eksempel en luft-til-luft-varmepumpe til 20 000kr, vil det ikke ta lang tid før du har hentet inn kostnaden.
En væske-til-vann-varmepumpe derimot, som er en mye dyrere investering, kan gi en energibesparing på opptil 75%. Og gitt at levetiden på disse er lengre (opptil 30 år), vil dette varmepumpesystemet være en svært god investering på lang sikt.
Varmepumper kan fås tak i alle prisklasser, men hvilken bør du egentlig velge? Bør du gå for de rimeligste alternativene eller investere i de som er mer kostbare? Hva du bør velge avhenger i stor grad av hvilke behov du har og hvordan boligen din er. Bor du for eksempel i et stort og trekkfullt hus, er det et større behov for varme og ytelse enn om du hadde bodd i en liten og godt isolert leilighet.
Det er ingen hemmelighet at de dyreste modellene som regel yter bedre enn de billigere variantene. I tillegg lager de langt mindre støy, som er en viktig faktor for mange. Før du velger varmepumpe, bør du derfor kartlegge behovene dine, og velge en varmepumpe deretter.
For at en varmepumpe skal ha en lengst mulig levetid, så trenger den jevnlig vedlikehold. For deg som forbruker er det relativt enkelt å vedlikeholde varmepumpen. På en luft-til-luft-varmepumpe trenger du kun å rense støvfiltrene som sitter i innedelen. Dette bør gjøres ca. én gang i måneden.
Samtidig anbefales det at du hyrer inn en fagperson til å gjennomføre service på pumpen hvert 2.-3 år. Da renses varmepumpen grundig, og det blir kontrollert at den fungerer optimalt. Husk derfor å ta med pris på vedlikehold og service fremover i budsjettet ditt. Da slipper du ubehagelige overraskelser når det kommer til pris.
Til tross for lønnsomheten til varmepumpen, kan prisen virke overveldende. Da er det godt å vite at du kan søke om støtte fra Enova for å redusere kostnadene. Enova er et selskap som eies av Klima- og miljødepartementet. Formålet med dette selskapet er å oppfordre samfunnet til å gjennomføre gode energi- og klimatiltak. Støtten fra Enova er på opptil 30 000kr, Det gis dog kun støtte til væske-til-vann-varmepumper. Du søker via Enovas tilskuddsportal.
Vilkårene for å få støtte fra ENOVA er at:
Er du på jakt etter en luft-til-luft-varmepumpe som gir deg en behagelig innetemperatur året rundt, og hvor du får mye ut av pengene? Da bør du sjekke ut
våre modeller fra Mitsubishi! Våre varmepumper er av høy kvalitet, gir lite støy og har en lang levetid. Bestill en
gratis befaring i dag!
Takk forf at du meldte deg på vårt nyhetsbrev :)
Åjda, det oppsto en feil under sendingen, vennligst prøv igjen senere.
Mitsubishi Heavy Industries Varmepumper © 2023 | Laget av Oase