Vi er på vei inn i kaldere tider, som betyr at behovet for varme og lys øker. Og nå som strømprisene er høyere enn aldri før, vil det gå kraftig utover lommeboka for de fleste av oss. Strømprisen får du ikke gjort noe med, men med noen enkle grep kan du kutte ned strømforbruket ditt. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan sørge for en lavere strømregning!
Du vet kanskje allerede at den største delen av strømforbruket ditt som regel går til oppvarming når det er kaldt ute. Et enkelt grep er rett og slett å senke temperaturen i boligen. Som en huskeregel kan du tenke at energibruken reduseres med ca. 5 prosent for hver grad du senker innetemperaturen. Senker du temperaturen med 1-3 grader, vil du derfor kunne merke en betydelig forskjell på strømregningen.
En annen ting som er verdt å tenke på, er at du mest sannsynlig ikke trenger å ha like høy temperatur i hele boligen. Du kan dele boligen inn i flere temperatursoner, ved å for eksempel ha høyere temperatur i stue og på bad, og lavere temperatur i entré og soverom. Gjør det også til en vane å lukke dører og slå av lys på rom som ikke er i bruk.
De fleste av oss er glad i en varm og lang dusj, spesielt når det er kaldt ute. Dessverre vil tiden man bruker i dusjen gå utover strømregningen. Du bør derfor prøve å både redusere tiden du bruker i dusjen, og unngå å dusje oftere enn nødvendig. Et alternativ er å montere en sparedusj, som er et lønnsomt ENØK-tiltak. Med en sparedusj kan du halvere dusj-kostnadene dine.
Du kan også ta noen enkle grep når det kommer til klesvask. En vaskemaskin bruker mye varmtvann, spesielt om klærne vaskes på 40 eller 60 grader. Bruker du et miljøprogram og skrur ned varmen til 30 grader, vil du redusere strømbruket betraktelig. Nå tenker du kanskje at klær må vaskes på minst 40 grader for å bli rene, men med gode vaskemidler fungerer faktisk en klesvask på 30 grader like bra.
Og ikke minst – fyll opp vaskemaskinen helt! På denne måten unngår du å bruke vaskemaskinen for ofte. Som regel bruker vaskemaskinen like mye vann og energi uavhengig av hvor mye klær som vaskes samtidig.
Hva slags oppvarmingskilder har du i boligen? Kanskje du bør bytte ut den lite energieffektive vedovnen eller den strømslukende panelovnen med en varmepumpe? En varmepumpe er en energieffektiv maskin som varmer opp boligen din. Den største fordelen med en varmepumpe er at den lager mer energi enn den bruker. Det vil si at du med en varmepumpe får mer varme for pengene enn ved for eksempel elektrisk oppvarming. På denne måten får du lavere strømregninger og kan spare flere tusen kroner i året.
En varmepumpe har flere fordeler. I tillegg til å være energieffektiv, vil en varmepumpe også bidra til en jevnere innetemperatur og bedre inneklima. Mange varmepumper kan i tillegg bli utstyrt med wifi-styring, som gjør at du enkelt kan styre maskinen fra mobiltelefonen, også når du er utenfor hjemmet. Dette gir deg full kontroll over pumpen, og gjør at du kan spare enda mer strøm.
Mitsubishi Heavy Industries tilbyr noen av de beste varmepumpene du finner på markedet, og gir deg en behagelig innetemperatur i både vinter- og sommersesonger. Les mer om
fordelene med en varmepumpe her eller
bestill en
gratis befaring!
Nye strømmålere måler strømforbruket gjennom hele døgnet, og de fleste strømleverandører tilbyr en tjeneste som gir deg muligheten til å følge med på strømprisen i sanntid. Et enkelt grep du bør ta er derfor å kartlegge når strømmen er dyrest og når du bruker mest strøm.
Strømprisene varierer gjennom hele døgnet, og er som regel dyrest på morgenen og på ettermiddagen. Begrens strømforbruket ditt så godt du kan på disse tidene. Dusj, lad bilen og vask klær sent om kvelden eller midt på dagen, for eksempel.
Hvitevarer, hver for seg, utgjør ikke så mye av strømforbruket ditt, men samlet gjør de det. Du bør derfor være obs på hvordan du bruker hvitevarer og andre apparater mest mulig effektivt.
Du kan starte med å sjekke temperaturen i kjøleskapet ditt. Senk gjerne temperaturen med en til to grader om det er mulig. 3 - 5 grader er anbefalt temperatur. Tiner du frosne varer i kjøleskapet og lar oppvarmet mat kjøle seg ned før du legger det inn, vil du også spare strøm.
Skal du være mest mulig energismart, bør du droppe å bruke tørketrommel. Har du likevel et stort behov for å bruke den, kan det være lurt å vurdere om du kan bruke den mindre, og for all del – ikke tørk klærne tørrere enn nødvendig. Er du en storforbruker av oppvaskmaskinen? Da behøver du faktisk ikke å ha for dårlig samvittighet. Det viser seg nemlig at det er mer energismart å bruke oppvaskmaskin enn å ta oppvasken for hånd. Husk likevel å fylle maskinen helt opp før du setter den på.
Når det går mot kaldere tider blir det også mørkere ute. Da øker behovet for belysning i boligen. I snitt bruker nordmenn omtrent 10% av strømforbruket til belysning. Gjør du det til en god vane å skru av lyset i rom du ikke bruker, unngår du unødvendig bruk av strøm. Trekk også ut strømtilførsel som ikke er i bruk – det koster nemlig også penger.
Er lampene dine utstyrt med tradisjonelle glødepærer, bør du helt klart bytte til LED-lys. Ikke bare sparer de betraktelig mye mer strøm, men de varer også lenger og mer brannsikre. Ulempen med en glødepære er at de omtrent gir like mye varme som de gir lys. Det vil si at omtrent 95% av energien som tilføres til en glødepære blir til varme, mens bare 5% blir til lys. En LED-pære vil derimot gjøre om ca. 80 prosent av energien til lys.
I kaldere tider er det ekstra viktig med en god strømavtale. Det er vanskelig å gi et fasitsvar på hvilken strømavtale som er best og billigst, da det kommer an på flere forhold, som for eksempel dine preferanser og forbruksmønster. Hva er viktigst for deg når det kommer til strømregningen?
Er du opptatt av å ha en strømavtale som er billigst på sikt, kan det være lurt med spotpris. Historikken viser nemlig at spotpris er billigst over tid, til tross for at den til tider byr på store variasjoner. Er du derimot avhengig av forutsigbarhet, kan du vurdere fastpris. Husk dog at fastpris har vist seg å være den dyreste strømavtalen på lang sikt. Uansett hvilken avtale du går for, er det viktig å være oppmerksom på påslag og bindingstider.
Takk forf at du meldte deg på vårt nyhetsbrev :)
Åjda, det oppsto en feil under sendingen, vennligst prøv igjen senere.
Mitsubishi Heavy Industries Varmepumper © 2023 | Laget av Oase