En varmepumpe er energieffektiv og miljøvennlig, og gir god varmekomfort i hele boligen. Derfor er det kanskje ikke så rart at varmepumpen har blitt et vanlig innslag i norske hjem. Men hvordan velger du egentlig riktig varmepumpe? Med et hav av ulike varmepumper der ute, er valget verken enkelt eller selvsagt. Derfor gir vi deg her noen råd og tips til hvordan du velger den varmepumpen som passer best for deg og din bolig.
Det finnes flere ulike varmepumpesystemer. De tre vanligste er:
Den mest populære og rimeligste varmepumpen i Oslo, er luft-til-luft-varmepumpen. Denne varmepumpen består av en utedel og en eller flere innedeler. Den henter energi fra uteluften og transporterer varm luft inn i boligen. En luft-til-luft-varmepumpe er egnet for fleste boliger, og er den varmepumpen vi vil ha fokus på videre i artikkelen.
For å vite hvilken varmepumpe som passer deg best, bør du først og fremst kartlegge varmebehovet for boligen din og hvilke muligheter du har. Da kan det være lurt å skaffe en oversikt over disse faktorene:
Hvor stor er boligen din? Har du flere etasjer? Er boligen godt isolert? Dette er viktige spørsmål du bør stille deg selv før du investerer i en varmepumpe. Det sier kanskje seg selv at du trenger en litt kraftigere varmepumpe dersom du har en stor enebolig enn hvis du har en liten leilighet. Samtidig må du tenke på hvordan boligen er utformet. For eksempel sprer varmen seg mer effektivt om boligen består av åpne løsninger.
Hvor i landet du bor, har også mye å si for hvilken varmepumpe du bør velge. Det er nemlig store forskjeller på temperaturer rundt om i landet. Bor du i et område som når mange minusgrader om vinteren, trenger du naturligvis en sterkere varmepumpe enn i varmere strøk. Leser du denne artikkelen, er du trolig på utkikk etter en varmepumpe i Oslo. Oslo er et kystnært strøk, og derfor vil gradestokken neppe vise lavere temperaturer enn 10-15 minusgrader. Velg derfor en varmepumpe deretter.
Husk at en varmepumpe krever en del plass, og for at den skal fordele varmen jevnt, bør den plasseres sentralt i boligen. Mange velger å plassere varmepumpen midt i stuen, for eksempel. Dette skaffer imidlertid føringer for hvor mye støy man kan tolerere. Dersom du tror støy vil være en forstyrrende faktor for deg, bør du gå for en varmepumpe som er designet for å være mest mulig stillegående. Gulvmodellene er kjent for å lage mindre støy enn veggmodellene.
Ekstrafunksjoner, som fjernstyring av varmepumpen via en app på mobilen, er populært. Dette gjør at du kan enkelt kan styre varmepumpen mens du er bortreist. Vil du spare enda mer strøm og alltid komme hjem til en ferdig oppvarmet bolig, kan en varmepumpe med en slik ekstrafunksjon være gunstig å ha. De fleste luft-til-luft-varmepumper har i dag også en kjølefunksjon som gjør at du kan bruke varmepumpen som aircondition om sommeren.
Hvor mye vil du bruke på en varmepumpe? Det finnes store prisforskjeller når det kommer til varmepumper. Sett derfor opp et budsjett for å kartlegge hvor mye penger du har til rådighet, og velg en passende varmepumpe deretter. Husk at å investere i en varmepumpe kan være lønnsomt med tanke på den langsiktige energibesparelsen.
Du har flere valg når det kommer til en luft-til-luft-varmepumpe. Du kan for eksempel velge mellom en gulvmodell eller en veggmodell. En gulvmodell, som navnet tilsier, er designet for å stå på eller stå nært gulvet. Er du opptatt av at varmepumpen skal være mest mulig diskré, kan gulvmodellen være et godt alternativ.
Veggmodeller, som er den mest populære modellen, monteres på en vegg i boligen. Har du begrenset med plass på gulvet, kan veggmodellen være et praktisk valg. Du har også flere valg ved kjøp av denne modellen når det kommer til både design og ytelse. Les mer om
fordeler og ulemper med de ulike modellene her.
Er det noe du bør være spesielt oppmerksom på ved kjøp av varmepumpe i Oslo, er det varmeeffekt og årsvarmefaktor. Den avgitte varmeeffekten forteller hvor mye varme varmepumpen avgir ved en gitt ute- og innetemperatur. For å sikre at modellen du kjøper er kraftig nok for din bolig, bør du se på den avgitte varmeeffekten ved ulike utetemperaturer, og vurdere dette opp mot boligens varmebehov.
Årsvarmefaktor beskriver varmepumpens evne til å spare strøm gjennom et helt år. For å finne årsvarmefaktoren må man se på forholdet mellom avgitt varmeeffekt og tilført strøm i løpet av et år. Jo høyere årsvarmefaktor, jo mer strøm sparer du.
Nå som du vet litt mer om hvilke muligheter du har når det kommer til valg av varmepumpe i Oslo, er neste steg å ta kontakt med en varmepumpeleverandør. Vi i Mitsubishi Heavy Industries tilbyr noen av de beste varmepumpene du finner på markedet. Vi hjelper deg med å finne den perfekte varmepumpen for deg og din bolig. Finn din lokale varmepumpeforhandler i Oslo her, og bestill en gratis og uforpliktende befaring!
Takk forf at du meldte deg på vårt nyhetsbrev :)
Åjda, det oppsto en feil under sendingen, vennligst prøv igjen senere.
Mitsubishi Heavy Industries Varmepumper © 2023 | Laget av Oase